LondonInfo.Se 

Tag en promenad runt London

Att ta en eller flera promenader runt London är något som jag tycker är både stimulerande och roligt. Dessutom känner man att man kan unna sig något gott när man tagit en rejäl promenad. Det finns otaliga förslag på promenader i flera av de mängder av turistguider som ges ut och om inte det räcker, så finns det häften och böcker som endast ägnar sig åt just promenader.

Promenera mera

Jag ville inte vara sämre, utan tänkte erbjuda ett antal sådana jag också. Huruvida dessa redan finns, eller om de platser jag beskriver redan omfattas av andra promenader, lämnar jag helt öppet. Jag gör inget anspråk på att vara originell eller unik. Däremot vill jag bidra till att göra London lite mer tillgängligt och det blir det om man lär sig att ta sig fram till fots. Om man ständigt dyker ner i ett hål och kommer upp i ett annat, lär man sig aldrig att hitta och London fortsätter att kännas stort och kanske rent av otillgängligt. Med några promenader innanför västen kommer man snart att inse att London inte är så stort som man tror. I alla fall inte den delen som man ofta rör sig i som turist.

Följande promenader finns att tillgå för dagen och alla kan laddas ner som pdf-dokument genom länkarna i sidokolumnen

  • Buckingham Palace och Westminster
  • City of London

Här följer beskrivningarna för dessa promenader

Buckingham Palace och Westminster

Detta är en ganska grundläggande promenad, därav rubriken. Jag gjorde den med min Far när han och jag var i London för tjugo år sedan och hade planerat den noga hemma och den gick att genomföra utan problem. Min käre Far var både nöjd och imponerad :) Räkna med att den tar en förmiddag eller eftermiddag i anspråk.

Promenad 1

1. Vi startar promenaden vid Green Parks tunnelbanestation och beger oss sedan ner i parken. Man kan antingen ta Queens Walk eller någon av de andra vägarna som leder ner till vårt första mål för dagen.

2. Vi kommer fram till Buckingham Palace, med Victoria Memorial i vitt och guld framför. Har man tur är Drottningen hemma och hennes flagga vajar från stången ovanpå slottet. I annat fall finns här Union Jack. Beroende på klockslag och dag kan det även vara vaktavlösning på gång (se Sevärdheter för mer info om detta).

3. Efter att tittat oss mätta på slottet styr vi kosan uppför the Mall och tar sedan höger vid lämpligt tillfälle för att komma in i St. James's Park. I nordöstra hörnet kommer vi sedan ut vid the Horse Guards och har vi tur får vi se en uppvisning på exercisplatsen utanför.

4. Ibland kan man slinka igenom Horse Guards och komma ut på Whitehall, men om inte detta är möjligt är det bara att fortsätta söderut, förbi Cabinet War Rooms och gå runt via Parliament Square där Churchill står staty och sedan upp på Parliament (som Whitehalls södra del heter). Alternativt tar man punkt 5 före 4. Ett stycke upp ligger puben Red Lion där man kan ta sig en svalkande öl och kanske en smörgås (eller lunch för all del). Utanför puben ett stycke uppför gatan ligger Cenotaphen och strax där bortom går Downing Street in till vänster.

5. Efter pubbesöket och den eventuella titten in på maktens gata går vi söderut igen, korsar Parliament Square och går ner till Westminster Abbey (som numer har ingång från sidan). Här kan man spendera en timme utan problem i den vackra och mycket imponerande klosterkyrkan. Om man åt lunch på puben är det ganska skönt att smälta den här inne medan man lugnt promenerar omkring bland gravvårdar och monument.

6. När Abbeyn är avklarad är det dags att styra kosan tillbaka till Parliament Square (för tredje gången kanske), men denna gång tar vi vägen mot Westminster Bridge och förbi Houses of Parlamentet och det vackra klocktornet. Vid brofästets vänstra del finns en staty över Boudica (eller Boadicea) en forntida krigardrottning som ledde ett uppror mot den romerska hären. Här nere finns även den pir från vilken båtarna till Greenwich avgår. Tag gärna en promenad till andra sidan av bron för att betrakta parlamentsbyggnaden från södra sidan av Themsen, eller för en tur med London Eye.

7. Nu är det dags att ta en sväng längs med Themsen. När pappa var med fanns inte Golden Jubilee Bridge, så vi gick längs med Victoria Embankment upp till Northumberland Avenue. Idag kan man välja att gå på södra sidan Themsen och sedan gå över sagda bro och ändå komma till samma ställe. Välj själva. Målet för det hela är en sidogata vid namn Northumberland Street där Sherlock Holmes Pub ligger. Här intill låg hotellet där Holmes och Watson möter Sir Henry Baskerville i berättelsen Baskervilles Hund. Stanna upp en stund och njut av en Sherlock Holmes Ale!

8. Slutet är nära och det ligger inte heller så långt bort från puben. Gå ut på Northumberland Avenue igen och följ den till den kommer upp till vårt slutmål, Trafalgar Square. Här kan man beskåda Nelsonkolumnen, kyrkan St. Martin-in-the-Fields, National Gallery och inte minst, Admiralty Arch. Promenaden är slut och totalt tar den kanske upp till tre timmar i anspråk, beroende på hur länge man stannar på de olika ställena.

The City of London

Denna promenad är lite mer att bita i och den kan med fördel delas upp på en för- och eftermiddag, med lunch på lämplig pub. Vi tar ett varv i City of London och går förbi de större landmärkena där, samt tar en titt på den undanskymda Temple Church.

Promenad 2

1. Tunnelbanestationen Temple är starten för denna vandring i "staden i staden", det vill säga City of London. Vandringen tar oss från ena sidan och och ett gott stycke på väg mot den andra. Vi går förbi många intressanta platser och byggnader och har även tid för några öl efter vägen. Räkna med 3-4 timmar, beroende på hur lång tid ni spenderar på de olika sevärdheterna. Tunnelbanestationen ligger inte i City, utan strax utanför, så vi börjar med att gå norrut tills vi kommer ut på den stora gatan Strand.

2. Royal Courts of Justice ligger inte heller i City, bara ena hörnet. Trots det är det hit London Citys nyvalde Lord Mayor beger sig för att svära trohet till kronan. Detta sker andra lördagen i november, under the Lord Mayor Show. Domstolsbyggnaden är väldigt vacker och imponerande och rätt som det är kan man se herrar och damer i svarta kappor och vita peruker vandra genom porten. Det är domare och advokater (barristers) på väg till ett eller annat mål. Sedan januari 2008 får även lägre advokater (solicitors) bära peruk, dock har de en annan klädnad än den svarta ämbetsdräkten som kännetecknar barristers.

3. Temple är vårt nästa stopp och på vägen dit passerar vi in i det som alltså kallas City of London, vilket markeras med en heraldisk grip mitt i gatan. Stanna gärna upp och studera denna en stund, då den är lite speciell (normalt markeras Citys gränser med två drakar). Detta är Temple Bar, den västligaste gränsen mellan City och Westminster och den står där Strand byter namn till Fleet Street. Tidigare var här en portal, ritad av Christopher Wren, men denna revs ooch flyttades år 1878. Sedan 2004 kan man åter beskåda den vid Paternoster Square, utanför St. Paul's. Håll utkik efter den när ni kommer dit.

Ingången till Temple är genom en port alldeles intill gränsmärket och kan vara lätt att missa. Nu är det dags att åter kasta sig in i förklaringarnas irrgångar. The Temple var från börja tempelriddarnas område och deras kyrka, Temple Church ligger fortfarande kvar här och kan besökas (gör det!). Här inne finns bevarat ett flertal gravmonument, men det är dock inga gravar här, endast ornamenten föreställande den avlidna riddaren och hans vapen. Håll utkik efter de med korslagda ben, då dessa är riddare som deltagit i korstågen. Kyrkan består av två delar, en rund del som var den ursprungliga kyrkan och en avlång tillbyggnad.

Idag är området juridiskt och med det menar jag i ordets bemärkelse. Här ligger två av de fyra så kallade Inns of Court som finns i London, Middle Temple och Inner Temple. De andra är Lincoln's Inn och Gray's Inn. En barrister (ung. brottsmålsadvokat, en advokat som har rätt att företräda i högre mål) måste tillhöra en av dessa fyra för att få verka inom sitt yrke. I dessa Inns har de sina kontor och arbetsplatser. Även domare som tidigare varit barristers måste tillhöra ett Inn of Court.

4. Ye Olde Cheshire Cheese heter en gammal pub ett stenkast från Temple och här kan vi släcka törsten med en Museum Ale eller någon av Samuel Smith's andra brygder. Puben har uråldriga källarvalv som det lönar sig att gå ner i för att uppleva en ganska annorlunda pub. Har ni startat promenaden senare på dagen och känner att det är dags för mat, går det alldeles utmärkt att äta här. Jag rekommenderar dock att ni väntar till nästa pub. För att hitta puben, håll utkik efter en stor fasadklocka med blå urtavla på vänster sida vägen. Pubens ingång ligger strax innan.

5. Old Bailey är smeknamnet på Central Criminal Court och ibland förväxlas denna med Royal Courts of Justice. Här kan man ibland få vara publik under rättegångar och då måste man ansöka om detta först. Inga kameror och mobiler är tillåtna här inne och man måste sitta tyst och stilla. Detta bekymrar inte oss som bara passerar förbi. Från puben är det bara att gå Fleet Street österut till den byter namn till Ludgate Hill. Strax därefter går gatan Old Bailey norrut och här uppe ligger domstolen. Ovanpå byggnaden tronar Justitia med sin ögonbindel och sina vågskålar. Försök gärna ta en bild, om ni får en vinkel.

6. Smithfield Central Market är vårt nästa stopp och sedan är det dags för lunch. För att komma hit från Old Bailey får man korsa Holborn Viaduct (eller Newgate Street, beroende på), gå västerut ett kort stycke, svänga in på Snow Hill och därefter på West Smithfield. Sedan är man framme. Idag är detta, precis som namnet antyder, en marknad för kött och grönt. I forna tider var detta en avrättningsplats och den kanske mest kände person som mist livet här är William Wallace, Braveheart.

7. Butcher’s Hook & Cleaver heter puben där jag rekommenderar lunch och den ligger vid ett litet torg alldeles intill marknaden. Det är en Fuller's vilket borgar för kvalitet både i mat och dryck. Troligen kommer råvarorna till måltiden från just marknaden utanför.

8. Börsen och St. Paul’s Cathedral hägrar efter att vi fyllt magen med något gott från menyn. Vi rundar St. Bartholomew's Hospital, eller St. Bart's som det allmänt kallas och kommer via King Edward Street ner till Börshuset som ligger i skuggan av den väldiga St. Paulskatedralen. Stanna upp en stund på Paternoster Square och titta efter Wrens Tempel Bar!

Det kostar en tia ungefär (pund) att komma in i katedralen, men det är det värt. Denna enorma skapelse av Christopher Wren är den perfekta platsen smälta en måltid på och har man ätit lite mer än man tänkt, ja då kan man ta trappan upp till toppen av kupolen så har man fått nog med motion för en hel gräddtårta. Oavsett om man verkligen orkar sig på en sådan klättring (300+ trappsteg, ingen hiss) så kan man i alla fall kosta på sig att gå upp i Whispering Gallery och kika ner från balkongen. Det är en vidunderlig syn (så även utsikten från utsidan kupolen, men jag går inte den vägen en gång till...). I kryptan ligger Wren begravd och så gör även Amiral Nelson och fältmarskalken Arthur Wellesley, Hertigen av Wellington. Ta god tid på er att titta på allt det vidunderliga som denna katedral har att erbjuda och kom ihåg att det var här som Diana Spencer en gång i tiden vigdes samman med Prinsen av Wales.

När ni lämnar katedralen, leta er vidare via Cheapside till Bow Lane där nästa hållplats finns.

9. St. Mary-le-Bow är en viktig kyrka i Londons historia. Det är i denna de så kallade "bow-bells" hänger (och klämtar med jämna mellanrum). Vad är nu detta kanske ni undrar. Jo alla som är födda inom hörhåll av the Bow-Bells (eller the Bells of St. Mary som man också säger) har rätt att kalla sig Cockneys. En äkta Cockney skall alltså idag vara född inom ett ganska snävt område, eftersom trafikbuller, byggnader och annat inte tillåter klockklangen att nå så långt som i forna dagar. Detta diskuteras livligt - såklart! En gång i tiden, enligt legenden om Dick Whittington, kunde klockorna höras ända bort till Highgate. Originalkyrkan brann ner i branden 1666 naturligtvis och den som står här idag ritades av Wren. Under Andra Världskriget skadades den svårt och faktum är att mellan 1941 och 1961 fanns här inga klockor alls som kunde ringa in födelsen av nya Cockneys. Notera gärna den vackra draken längst upp på tornspiran.

10. Golden Fleece är en vacker Greene King Pub som ligger ett stenkast från St. Mary-le-Bow. Här kan man ta en styrketår inför de sista stoppen på denna promenad. Puben ligger på Queen Street bara nån minut från kyrkan.

11. Bank of England, Royal Exchange och Mansion House. Vi styr nu våra stapplande steg via Queen Victoria Street österut tills vi kommer till korsningen där våra tre sevärdheter alla trängs i en triangel. Mansion House är officiellt residens och arbetsplats för the Lord Mayor of the City of London och för att träffa honom måste man begära detta skriftligt i förväg. Sedan är det inte säkert att han har tid, men man kan få komma in ändå och ta en titt. Bank of England är en enorm stenbyggnad som även innehåller ett museum som är värt att besöka (gratis inträde). I banken sker det mesta som har med pengar att göra, vilket kanske är självklart och här ger man ut de officiella brittiska sedlarna. Dock inga mynt, detta hör till Royal Mint. The Royal Exchange då, ja det är ingen börs som man kanske kan tro. En gång i tiden var det en handelskammare, men idag är det hem för ett antal butiker och restauranger, de flesta med ordet "lyx" före. Titta kostar ju inget i och för sig.

12. The Monument är vår sista anhalt. Det är bara att gå raka spåret från Royal Exchange, på King William Street. Monumentet över den stora branden 1666 reser sig som en enorm fackla över London. Om man lägger den ner (åt ett visst håll) så kommer spetsen att ligga där bageriet i Pudding Lane låg, där som branden startade. Monument erbjuder en utsiktsplattform längst upp och det är inte alls lika jobbigt att gå dit som att klättra upp i St. Paul's. Gör gärna detta och ta sedan en pint på en av de många pubar som ligger i närheten. Varför inte The Walrus and the Carpenter.

Sidan uppdaterad onsdag den 6 juli 2016, Jan B. Larsson och Daniel Lindberg © 2008-2018