LondonInfo.Se 

Att göra utflykter

Utflykter är ett bra sätt att få se något mer än bara själva London. Visserligen är London stort nog och har tillräckligt mycket att se för otaliga resor, men någon gång kanske man vill göra något annat. Det finns gott om möjlgheter att ta sig utanför staden om man vill detta. London har många tågstationer och det finns bussförbindelser över hela landet mer eller mindre. Till vissa platser går det till och med att ta inrikesflyget. Den här sektionen koncentrerar sig på kortare resor som man kan göra med tåg eller buss, eller om man vill hyra sig en bil och åka runt på egen hand.

Det finns självfallet fler utflyktsmål för den som är intresserad, men i enlighet med den filosofi vi har på Londoninfo.Se skall alla tips vara självupplevda, så att vi verkligen vet vad vi pratar om. I framtiden kommer det naturligtvis att komma till nya ställen att besöka. Kanske blir det Bath och Cambridge som får besök av oss härnäst.

BRIGHTON

Victoria eller London Bridge

Piren i Brighton
Piren i Brighton

Denna badort ligger inte speciellt långt från London och för den tuffe kanske ett dopp i havet kan vara något. Brighton är kanske mest känd för svenskar genom de många språkresor som går dit. Annars är Brighton enligt mig endast känd för tre saker, sin pir, sitt kungliga palats i orientalisk stil och för mordförsöket på Margaret Thatcher. Under sommaren är Brighton fullt av folk och det kan kännas trångt och överbefolkat, men det är ändå värt ett besök. Piren erbjuder mat och underhållning och är en självklar plats att besöka när vädret tillåter. Den gamla piren håller i princip på att försvinna, något som är synd då den egentligen borde renoveras och återställas till sin forna glans. Resterna av den syns från den nya piren.

Royal Pavilion
Det orientaliska palatset

Palatset, the Royal Pavilion, är extra mycket värt ett besök då det är ett mycket annorlunda ställe. Det är byggt i orientalisk-indisk stil med kupoler och torn som påminner om något ur Tusen och en Natt, vilket gör att byggnaden står ut från mängden. Det byggdes ursprungligen som ett sommarslott åt Prins George, sedemera George IV och arkitekten John Nash byggde ut det hela mellan 1815 och 1822. Matsalen är speciellt spektakulär med sin ljuskrona som hålls i klorna på en enorm drake.

En solig dag kan man utan problem spendera all tid i Brighton.

CANTERBURY

Charing Cross eller Victoria

Canterbury Cathedral
Den vackra katedralen i Canterbury

Säte för Ärkebiskopen av Canterbury, den anglikanska kyrkans ledare. Platsen är känd för många genom Geoffrey Chaucers bok Canterbury Tales, men här har många historiska händelser inträffat. Mest känd av dessa är nog mordet på ärkebiskop Thomas Becket år 1170 i katedralen. Katedralen i sig är väl värd ett besök och något som jag varmt rekommenderar. Det är faktiskt tillåtet att fotografera om man gör det med omdöme och respekt. Edward the Black Prince, son till Edward III och far till Richard II är begravd här och bronsskulpturen ovanpå kistan visar prinsen i sin riddarrustning. Han gick bort ett år före sin fader och kom således inte att bli kung. Han var den förste Prinsen av Wales att gå detta öde till mötes. Edward var med och grundade Strumpebandsordern tillsammans med sin far (och andra) år 1348, vilket också framgår av gravmonumentet.

Spendera gärna en dag eller en halv i Canterbury och njut av den medeltida atmosfären i de gamla kvarteren.

HAMPTON COURT

Waterloo

Hampton Court
Tudorslottet Hampton Court

Till Hampton Court kan man ta sig både med tåg och båt. Jag rekommenderar tåget om det inte är så att ni väldigt gärna vill spendera några timmar på Themsen. Det tar nämligen ganska lång tid med båt och har man otur är strömmarna i Themsen inte på sin bästa sida och då tar det ännu längre tid. Hampton Court är ett av de kungliga slotten i närheten av London. Här härjade Henrik VIII, som konfiskerade slottet från kardinal Woolsey när denne hamnade i onåd. Det var Woolsey som lät anlägga slottet under sin tid som ärkebiskop av York, men sedan gick det som det gick. Hampton Court har en storslagen parkanläggning och en för sin tid rätt typisk labyrint som man kan irra runt en stund i.

Har man tid och lust är Hampton Court den perfekta dagsutflykten.

NOTTINGHAM

Kings Cross St Pancras

Varför inte göra en dagstur till Nottingham och hälsa på sheriffen? Faktum är att det finns en sheriff i Nottingham än idag, så möjligheten att träffa honom finns. I Nottingham finns även ett slott som kan besökas och spelsugna ynglingar kanske vill göra ett besök på Games Workshop och handla figurspel och tillbehör. Nottingham ligger ungefär en och en halv timmes tågfärd från London vilket är klart överkomligt.

OXFORD

Paddington

Det ena av två stora, klassiska lärosäten i Storbritannien. Tolkien verkade här, liksom C. S. Lewis. Tolkien är begravd här på Wolvercotekyrkogården i norra Oxford och Lewis vid Holy Trinity Church i distriktet Headington. Man kan utan problem spendera en hel dag i Oxford och ändå inte hinna se allt av intressen. Dessutom finns det två utflyktsmål som säkert lockar, i varje fall det ena.

Blenheim Palace
En gammal bild på Blenheim Palace

Blenheim Palace ligger strax utanför Oxford. Här bor hertigen av Marlborough och slottet i sig är känt från många filmer som lånar dess fasad och enorma park. På slottet föddes hertigens farbror, Winston Spencer Churchill och här finns en utställning till dennes minne. Från Oxford kan man ta bus nr 20, tala om för chauffören att ni ska till Blenheim Palace så släpper han av er vid närmaste hållplats.

På kyrkogården i Bladon, en liten by mellan Oxford och Blenheim finns Churchills grav. En oansenlig vit platta, knappast värdig en så stor statsman. Att ta sig hit är inte så enkelt om man inte hyr en bil, men man kan ta buss från Oxford också, med ett byte och det är bussar nummer 11 och 242. Det tar dock en evig tid så fundera över alternativet att ta en taxi.

WINDSOR

Paddington eller Waterloo

Windsor Castle
Round Tower på Windsor Castle

Kungliga slottet i Windsor har förändrats på de nästan 20 år som gått sedan jag var där första gången. Då menar jag inte att själva byggnaden är annorlunda, men platsen och atmosfären är klart förändrad. Allt började säkert med 11 september, men det är som en flygplats beträffande säkerhet och kontroller när man kommer på besök. Detta förtog något glädjen över att vara tillbaka... Men står man ut med detta kan man ha en trevlig halvdag här. Bästa tiden att besöka Windsor är på hösten eller tidigt på våren, då det är klart lugnare.

På slottsområdet ligger också St. George's Chapel där många kungar och drottningar är begravda, inklusive nuvarande drottningens föräldrar (George VI och Drottning Elizabeth). Detta är också det officiella kapellet för Strumpebandsordern, The Most Noble Order of the Garter. Gör ett besök, det är värt det om man slipper trängas.

WIMBLEDON

District Line från Edgware Road

Wimbledon Centre Court
Här spelas alla finaler i Wimbledon

Även den som inte är intresserad av tennis kan ha utbyte av ett besök på tennismuseet i Wimbledon. Det är enkelt att ta sig hit, tunnelbanan går hit (District Line) och väl ute ur stationen tar man höger och påbörjar sin vandring uppför kullen bort mot muséet. Det tar en stund att promenera, men är det vackert väder är det bara härligt. Muséet visar en historik om tennisen, såklart och man har möjlighet att kliva ut och få en glimt av the Centre Court, där alla stora matcher spelas. I shoppen kan man köpa med sig ett minne eller två om man känner för det.

Sidan uppdaterad onsdag den 6 juli 2016, Jan B. Larsson och Daniel Lindberg © 2008-2018