LondonInfo.Se 

 

Planera resan till London

Att resa till London är den enklaste saken i världen (om inte isländska vulkaner ställer till det), men det skadar inte att planera lite i förväg. När jag reste de tio första gångerna mellan 1988 och 1994 var det charter som gällde och av olika anledningar var det Fritidsresor som fick stå för den delen och jag var jättenöjd. Idag tar jag hand om allt själv eftersom det numer finns ett redskap som jag inte hade till min tjänst för snart 20 år sedan - Internet. Här följer lite tips hur man kan planera och genomföra en resa till London utan alltför stora ansträngningar.

Det är två saker man behöver ordna, egentligen. För det första resan dit och hem och för det andra någonstans att bo.

Flygbiljett

Ryanair - lågprisalternativet

Ett alternativ är att boka resa med Ryanair, lågprisbolaget som väl alla hört talas om vid det här laget. Man ger det både ris och ros och kan jag inte klaga på dem, så därför ger jag dem min rekommendation för de som vill försöka komma billigt undan. Man kan resa från lite olika platser i Sverige och jag, som bor i Värmland, har tyckt att det är enklast att flyga från Göteborg City Airport, Säve. En resa kan kosta allt från 1 krona per riktning och person till cirka 1500 kronor. Det man ska se upp med och tänka på är att skatter och avgifter INTE är medräknade i dessa priser.

Nya regler tillkommer hela tiden, så ett tips är att noga läsa det finstilta i reseavtalet. All information finns tillgänglig på Ryanairs hemsida och det är upp till dig som resenär att känna till vad som gäller. Exempelvis får man numer inte ta med sig något man köper på flygplatsen i en kasse bredvid handbagaget (som man alltid fick tidigare), utan nu måste allt man köper också få plats i handbagaget. Det gör ju lite skillnad för de som bara reser med handbagage för där är det i regel redan fullt. Jag har skådat en hel del upprörda scener vid gaten till följd av detta (helt onödigt dessutom eftersom det stod att läsa i resepolicyn).

Det är dyrt med en extra resväska dock och man drar sig i regel för att ta med en om man inte måste. Däremot kan jag säga att det är inte fel med en extra väska utöver handbagaget om man reser till London. Här finns alltid en massa att handla med sig hem. Se dock upp för övervikten. Max 15 kg i resväskan och 10 kg i handbagaget och på Stansted är man mycket nitiska med detta. På grammet! Därmed har ni blivit varnade... :)

Ibland räcker inte handbagaget

SAS - komfort med svenskt språk i kabinen

Ett annat alternativ är att resa med SAS och det är stor skillnad på detta jämfört med att resa med Ryanair. Biljetten kostade strax under vad jag skulle fått ge för en resa med Ryanair. Mest berodde kanske detta på att SAS inkluderar 1 resväska i priset, medan Ryanair tar betalt (extra mycket dessutom under sommaren). Så sommarresan 2010 blev alltså billigare med SAS. Komforten gick inte att klaga på heller då den var utmärkt. Att man sedan får ha med sig 5 kg mer i bagage (20 jämfört med 15) gör ju att man kan handla lite extra. Dessutom har man bestämda sittplatser vilket gör att man slipper det moment av kaos som gärna uppstår vid ombordstigningen på en flygning med Ryanair.

När man bokar med SAS visas dessutom alltid slutpriset hela tiden. Det finns inga dolda avgifter vad jag kunde upptäcka utom 20 kronor som dök upp på slutet, men det kan man leva med :)

British Airways - it's all the best from Britain

Ett tredje alternativ (det bästa av dem) är att resa med British Airways. Alla goda ting är tre som bekant och jag kommer inte att testa fler flygbolag än så. Att resa med BA är minst lika bekvämt som med SAS och man kan flyga från Arlanda till Heathrow och därmed slippa transport från Stansted in till London. I bagageväg är det 23 kg som är tillåtet och ingår i biljetten. Detta tillsammans med obegränsad vikt i handbagaget (så länge man utan problem kan lyfta upp det i hyllan) och möjligheten att ha med ytterligare en liten väska, portfölj, laptopväska etc i kabinen gör BA till ett riktigt trevligt alternativ. Prismässigt står det sig utmärkt i konkurrensen med både SAS och Ryanair. Kom ihåg att för att jämföra med Ryanair måste man lägga till en resväska i priset också.

Bekväma British Airways!

Inga extra avgifter tillkommer hos BA! Inte ens en tjuga på slutet. Så ni har alltid exakt rätt biljettpris i rutan hela tiden.

Summan av allt detta är att om man vill resa med komfort och ha möjlighet att ha med sig saker och framför allt handla med sig något hem från London, bör man välja British Airways eller SAS. Vill man bara ha en flygstol fram och åter och inget incheckat bagage, så funkar Ryanair utmärkt. Jag kommer att använda BA i framtiden, mest för den fantastiska service de har erbjudit under mina senaste resor till London.

Hotellrum

Det andra man behövde var någonstans att bo och jag har egentligen själv bara behov av en säng, en toa och en dusch. That's it, för att tala engelska. Har ni större behov eller högre krav på standard finns det ända upp till 5-stjärniga hotell, men då får man självfallet betala därefter. Vart hotellet sedan ligger är också lite av en smaksak, men jag rekommenderar att det ligger någonstans inom zon 1-2. Varför? Jo för att det då ligger tillräckligt nära händelsernas centrum och man klarar sig med ett vanligt veckokort på tunnelbanan eftersom detta idag omfattar zon 1 och 2 som standard (finns även 3-dagarskort och dagskort och självfallet kan man köpa för fler zoner än 1 och 2). London30.Com är namnet på ett företag som specialiserar sig på billigt boende i London och min personliga erfarenhet av den har varit mycket god. Här kan man få rum från c:a £20 per natt. Kan varmt rekommendera följande två hotell via London30.Com!

Chiswick Court Hotel: Ligger i zon 2 c:a 20-25 minuter med tunnelbanan från Westminster (till Turnham Green). Här ingår ingen frukost, endast rum med toa och dusch, vilket inte är något problem eftersom man kan få frukost från några kronor lite här och där i London.

Aquarius Hotel: Ligger precis vid Earl's Court och det tar 10 min in till Piccadilly Circus med tunnelbanan. Här ingår en frukost bestående av te eller kaffe och rostat bröd med sylt. Det står man sig på tills det blir dags för lunch.

Hotel Aquarius i Earl's Court

Vill man ha lite mer komfort och kanske något extra i frukostväg, plus trådlöst Internet på rummet, ja då kan jag rekommendera att lägga på några pund på priset och välja något av följande alternativ.

Euro Hotel: Ligger på Shepherd´s Bush Road i zon 2, c:a 10 minuters promenad från Shepherd's Bush t-bana (Central Line) och 15-20 minuter från Hammersmith (Piccadilly Line). Gedigen frukost, bra rum och som sagt Internet via trådlös uppkoppling (kostar inget extra). Hotellet ingår i en liten kedja och även Hotel Balkan precis intill hör dit. Detta innebär att man kan få bo där i stället vilket inte gör något alls för komforten och allt är precis densamma. Frukosten serveras på Euro Hotel och det är ju bara några meter att gå.

Euro Hotel, Shepherd's Bush

Royal Guest House 2: Ligger också på Shepherd´s Bush Road i zon 2, c:a 15 minuters promenad från Shepherd's Bush t-bana (Central Line) och 15 minuter från Hammersmith (Piccadilly Line). Bra frukost, lika bra rum som ovanstående och även här Internet via trådlös uppkoppling (kostar inget extra). Precis som med Euro Hotel ovan ingår fler hotell i kedjan och man kan hamna på något av de andra även om man bokar just här. Detta är heller inga problem tycker jag, även om det kan innebära en liten extra promenad. De olika hotellen har varsitt frukostrum så man slipper morgonpromenaden för detta :)

Royal guesthouse 2

Hotel 65: Är ytterligare ett av hotellen på Shepherd's Bush Road (nr 65 konstigt nog) och detta kan man boka direkt via deras egen hemsida Hotel65.Com. Det är i vårt tycke ett riktigt bra hotell i denna prisklass och beroende på säsong så kan det till och med vara några kronor billigare än ovanstående. En bra frukost ingår, liksom internet på rummet. Kaffekokare och kylskåp brukar också finnas, samt TV för den som vill ägna sig åt lite slötittande. Busshållplatsen precis utanför tar dig till Hammersmith och vill du resa i andra riktningen ligger den andra hållplatsen bara ett kort stycke upp på andra sidan. Ligger nästan perfekt på alla sätt.

Andra förberedelser

Stansted - Liverpool Street

Flyger man med Ryanair landar man på Stansted och då befinner man sig fortfarande ett stycke utanför London och för att ta sig närmare rekommenderar jag att man tar tåget från flygplatsen till Liverpool Street i London. Stansted Express är ett företag som har tåg i skytteltrafik mellan dessa båda stationer mest hela dygnet och tågen går med 15 minuters mellanrum. Det är minsann ingen dålig service! Om man reser med Ryanair har man möjlighet att köpa tågbiljett till rabatterat pris ombord på planet, men man kan även beställa hemifrån och betala online med kort. Jag har testat det sistnämnda och det fungerar hur bra som helt (utom en gång, men det löste sig ändå genom Stansted Express utmärkta kundservice). Som kund hos Ryanair har man ju ett bokningsnummer och genom att använda detta vid biljettbeställning får man rabatten även när man handlar online.

Väl framme vid Liverpool Street Station återstår bara att skaffa tunnelbanebiljett och resa vidare till sitt hotell och checka in. Ska man stanna mer än tre dagar rekommenderar jag ett veckokort då man reser obegränsat på tunnelbana och buss inom zonerna 1 och 2. Dessutom får man 33% rabatt på båtbiljetten om man tar en tur på Themsen med Riverboat Services. För kortare vistelse finns både endagars- och tredagarskort att välja mellan.

Biljetter är bra att ha

Heathrow - Centrala London

Flyger man med SAS eller BA hamnar man på Heathrow, en av världens mest trafikerade flygplatser. Låt er inte avskräckas av detta, det är inga svårigheter att komma hit eller ta sig därifrån. Allt är skyltat så när man klivit av är det bara att följa skyltarna till passkontrollen och där efter till bagagehämtningen. Sedan är det bara tullen kvar och en promenad till tunnelbanan. Stora skillnaden på Stansted och Heathrow är att den sistnämnda ligger nära London och har tunnelbaneförbindelse direkt.

Det är Piccadilly Line som går härifrån och man kan ta sig in till London och något av de hotell jag rekommenderat för en kostnad av ungefär £6 per person. Jämför det med Stansted Express så ser ni att ni sparar även på denna kostnad om ni reser med SAS eller BA. Skaffar man ett travelcard bör man tänka på att Heathrow ligger i zon 6 och det är därför bättre att ta en enkelbiljett IN till hotellet och sedan skaffa ett veckokort för övriga resor under vistelsen i London. På samma sätt, skaffa en enkelbiljett UT till flyget också.

Mer information om biljetter i Londons kollektivtrafik finner ni på deras egen hemsida. Se länken till höger.

Att tänka på

Storbritannien har precis som vi behållit sin egen valuta trots påtryckningar från EU. Den brittiska valutan är pund (GBP) och £1 är ungefär lika med 13 kr (aug 2015). Det finns växlingskontor i hela London, för att inte nämna otaliga banker, så strängt taget behöver man inte förse sig med en jättetrave sedlar innan man åker. Det är dock en god idé att kontrollera en extra gång att hotellet man bokat accepterar betalkort i fall man tänkt använda sig av ett sådant. Punden finns i valörerna £5, £10, £20 och £50 utöver det kommer mynt på £1 och £2 samt småväxel från 1p till 50p (pence). London är inte direkt en billig stad och man får räkna med att det kostar lite att både äta och dricka. Ölet är billigare än i Sverige och mycket godare såklart. En pint ale får man för omkring £4 eller 50 kr. En god lunch kan man äta på puben för sådär £8-10 per person och en rejäl middag får man utan problem för mellan £10 och £15 per person. Att äta mat på pubarna ska inte underskattas. Om frukost ingår på hotellet kan man väl räkna med £25-35 i matpengar per person och dag. Med andra ord är det inte direkt billigare att äta där än här hemma, men det finns oräkneliga restauranger från världens alla matkulturer att tillgå och priserna sjunker om man inte håller sig i de större turiststråken.

Vi är med i EU, precis som Storbritannien, men detta innebär inte att man kan resa utan pass så för att halvt om halvt citera det kända uttrycket från Lasse Åbergs Sällskapsresan, ta med de tre P:na, Pass, Pund och Pillett.

En annan sak man bör tänka på är att även om vi har samma strömstyrka i eluttagen så har britterna ett annat uttag än vi. Det löser man enklast genom att köpa sig en reseadapter för en hundralapp (på Clas Ohlson exempelvis) och vips kan man använda alla elektriska ting man behöver såsom batteriladdare till kameran eller hårtork om det inte finns på hotellrummet (står alltid i beskrivningen). Storbritannien har tre piggar på sina kontakter till skillnad från våra två, men det är som sagt världens enklaste sak att komma kring. Skulle man glömma att skaffa en i förväg finns det att köpa på plats och en del hotell lånar ut kostnadsfritt till den som behöver.

Pass och pengar Strömadapter

Sista kontrollen innan man är redo att resa är väl bagaget. I dessa tider är allt tillåtet i säkerhetens namn, så att hindra glada resenärer från att packa ner sånt man utan problem haft med sig tidigare är bara ett av flygbolagens sätt att irritera. Vätskor får bara tas med i viss mängd och skall packas på ett speciellt sätt om man inte har det i incheckat bagage och så vidare. På flygbolagens hemsida finns exakta bestämmelserna och eftersom sådant kan ändras när som helst är det bättre att ni läser om det där än att jag skriver ner något här. Vikten på incheckat bagage varierar också med flygbolag (Ryanair 15 kg, SAS 20 kg och BA 23 kg). Se ovan också! En liten resevåg är utmärkt att ta med sig och det finns att skaffa lite här och där, exempelvis där man skaffar reseadaptrar till elartiklarna. Jag köpte min hos Vetek och den var värd varje krona!

En liten digital bagagevåg

Vill man vara smidig och slippa checka in bagage kan man skaffa ett ordentligt handbagage och ha allt där. Det beror lite på om man planerat shoppa lös i London för då kanske det inte räcker med handbagage, eller om man skall vara borta länge vill man självklart ha mer kläder att byta med. Som handbagage kan man ha en väska som inte väger mer än 10 kg (BA har ingen egentlig maxvikt) och som är mindre än 55 cm x 40 cm x 20 cm. Jag skaffade mig en digital bagagevåg inför min senaste resa för att med hjälp av den se till att våra handbagage inte vägde mer än tillåtet. Måtten som anges är i mitt tycke rätt generösa för det var gott om utrymme i våra väskor, i alla fall när vi reste hemifrån. Ett plus när man reser med bara handbagage är att man slipper vänta på väskor vid transportbandet, utan kan dra vidare så snart man passerat passkontrollen och gå direkt via tullen till tåget.

På-platsen-info och sammanfattning

Mobiltelefonen fungerar utmärkt även i London. Den kopplar upp på något av de nät som finns och som har avtal med era respektive operatörer. Ni får alltid ett välkomst-sms med information om priser och annat. Själv har jag Telia kontant och har inga problem varken att ringa eller att skicka sms och mms. Dock kostar det som sagt lite mer än hemma, även att svara om någon annan ringer.

Meddela gärna nära och kära vart ni kommer att bo i London och uppge ett telefonnummer till hotellet ifall något händer hemma som kräver att ni informeras

Svenska ambassaden ligger på nummer 11 Montagu Place och närmaste tunnelbana är Baker Street eller Marble Arch i området som heter Marylebone. Bra att veta.

Fickpengar är bra att ha, men ficktjuvar gillar dem också. Håll i pengarna. Ha inte plånboken i bakfickan och ha koll på hand- och axelväskor. Säkerhetsboxar finns på de flesta hotell, så lämna gärna större delen av reskassan där när ni går ut på stan.

Inträden kostar en bra slant av ovan nämnda fickpengar. Många platser har bättre priser om man bokar och betalar i förväg online, så kolla gärna upp sådant i förväg.

Polisen i London är världens bästa turistguider. De vet allt och kan hänvisa er rätt utan vidare. En polis är alltid vänlig och artig och tar sig tid att förklara om man bara vågar gå fram och fråga. De känns igen på sina hjälmar och finns överallt. Visserligen finns poliser med "vanlig" skärmmössa också och det går bra att fråga dem också.

Här följer ett kort exempel på hur en resa tur och retur London kan gå till

 • Boka plats med Ryanair, SAS eller BA
 • Boka hotell med London30.Com
 • Res till flygplatsen, exempelvis Göteborg City, Säve och parkera bilen på långtidsparkeringen, eller ta tåg/flygbuss till Arlanda.
 • Checka in och passera säkerhetskontrollen
 • Njut av den relativt korta resan till London Stansted/Heathrow
 • Trassla er igenom passkontroll (hämta väskor) och tull och följ skyltningen ner till tågperrongen eller tunnelbanan
 • Hämta ut biljetterna till Stansted Express i en av deras biljettautomater, alternativt köp tunnelbanebiljetter i automaterna för detta
 • Tag första bästa tåg till Liverpool Street eller tunnelbana till Hammersmith eller Earl's Court (beroende på om ni tagit något av mina hotell). Tog ni tåget, byt sedan till den tunnelbanelinje som för er till hotellet. Checka in!
 • Njut av era dagar i London
 • Checka ut från hotellet och res tillbaka till flygplatsen
 • Checka in och trassla er igenom alla kontroller
 • Njut av hemresan - och tillåt er att längta tillbaka
 • Hemma i Sverige är det bara att gå igenom passkontroll, hämta eventuella väskor och gå igenom tullen
 • Hämta ut bilen från långtidsparkeringen och påbörja bilresan hem. Kör försiktigt! Eller ta flygbuss/tåg hem utan problem.

Kom ihåg att detta är baserat på mina egna personliga upplevelser och inte ett garanterat sätt att resa. Problem kan dyka upp efter vägen till följd av dåligt väder, säkerhetsproblem och andra orsaker som jag hittills ännu inte upplevt. Det handlar också om hur du som resenär uppträder i olika situationer rörande hur du blir behandlad av personal, både på flygplatsen och ombord på planet. Var ödmjuk och vänlig och låt inget spoliera nöjet att få några dagar i en av världens roligaste städer - London.

Ring gärna hem ibland :)

Sidan uppdaterad onsdag den 6 juli 2016, Jan B. Larsson och Daniel Lindberg © 2008-2018